Alan adı aslında bir isimlendirme yöntemidir. Neden bahsettik şimdi biz? Aslında sitemizin size hatırlanması zor IP adresi yerine ismini yani e-batu.com’u söylüyorum. Bu sayede karmaşık rakamları aklınızda tutmakla uğraşmıyorsunuz. Peki buna kim karar veriyor? Bu aslında internetin çıkışı kadar eski ve bu teknolojiyi internet otoriteleri geliştirdi. İmkansız olan bazı noktalar var. Bunlardan biri iki ayrı web sitesinin aynı alan adı(domain) adresine sahip olması imkansızdır. Parmak izlerimiz ya da retinamız gibi düşünebilirsiniz. Alan adları IP (Internet Protocol Address) diye adlandırılan karmaşık sayılara denk gelir. Yani alan adı, diğer bir adıyla domain diye bir şey olmasaydı tarayıcınızın adres yazma bölümüne yada çağımızın en büyük amcası google amcaya atıyorum 64.423.325.927 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.
Umarım kafanız karışmamıştır. Karışsa da devam ediyorum. Çünkü bunları öğrenmelisiniz. Bir kere daha okuyun. Gerekirse 444 6 956 numaralı telefondan bizi arayın ve bilişim bölümüyle görüşmek isteyin. Hiç üşenmeden anlatırız. Biraz daha detaya ne dersiniz? Dünya üzerinde yaklaşık 7.4 milyar insan var. Bu sayı her geçen gün artıyor. Anlayacağınız 8 milyara doğru gidiyoruz. Dünyaya olan çarpıcı etkilerini daha sonra konuşmak üzere bir kenara bırakırsak dünyada milyarlarca internet kullanıcısı var. Bu sayı genelde pek azalmaz. Her zaman artar. Aslında buda başka bir yazımızın konusu ama artması için elinden geleni yapan şirketler var. Aslında bizler interneti bir hak olarak görüyoruz. Ama tabi bazı büyük şirketler bunu hak değil sadece para olarak görebilir. Konumuza dönersek milyarlarca internet kullanıcısı ve milyonlarca alan adı var. Tarayıcınıza girdiğiniz bir alan adı DNS (The Domain Name System) gibi harika bir sistem sayesinde IP adreslerine dönüştürülür. Böylece sitenize giren ziyaretçiler sitenizin içeriğinin bulunduğu sunuculara bağlanır. Çok basit gibi görünen bu sistem sadece birkaç milisaniyede gerçekleşiyor ve aslında çok sayıda adımı içeriyor. Gözünüzü 50 milisaniyede kırpıyorsunuz. Ama bu işlemler 30 milisaniyede geçekleşiyor. Gerçekten mucize değil mi?
Bu domain adresi benim? Ben aldım? Her zaman benim. Aslında teknik olarak öyle değil. Domain adresleri genelde satın alınmaz. Minimum 1 yıl olmak üzere kiralanır ve her yıl yenilenme mecburiyeti vardır. 1 yılın sonunda belirtilen sürede yenileme yapmazsanız alan adını artık kim erken davranırsa o kişi alabilir. Fark ettiniz mi? Kim erken davranırsa dedim. Evet. Aslında gerçek budur. Bazı domain adreslerini maalesef önceden davranan kapar. Henüz endişelenmediniz öyle değil mi? Şöyle söyleyeyim. Firmanızı adı “Harika Valla” olsun. İsminizi birisi gördü, beğendi. Siz bu isimle pide lahmacun salonu açtınız. Ama beğenen kişi biraz daha büyük düşünüyor çünkü aklınıza gelen bu alan adı gerçekten değerli olabilir. Değeri kim belirliyor sizce? Bu konu biraz karmaşık olabilir. Ama siz belirleyebilirsiniz. Pide lahmacun salonunuz harikadır. Ama adamın teki bu isimle bir site kurar ve benzer işleri internet üzerinden yapabilir. Bakın gördünüz mü? Size nasılda zarar veriyor. Peki ne yapacaksınız? O alan adını geri alabilir misiniz? Bu gerçekten zor. Çünkü “com” ve “net” gibi alan adları önceden alındığında gerçekten güçlü argümanlarınız yoksa pek bir şey yapamıyorsunuz.
Güçlü argümandan kastımız nedir sizce? Para mı? Tanınmışlık mı? Nedir yani gücün karşılığı? Aslında bazen hiçbiri bazen hepsi. Buranın ucu biraz açık. Ama size doğru iş nasıl yapılır onu biraz anlatalım. Öncelik firma diyoruz. Gerçekten öyle bir firmanız olsun. Yani şirketinizin kaşesinde almak isteyeceğiniz domain adı yer alsın. Bir şirket kurun yani. Sonuçta o işi yaptığınızı düşünüyoruz değil mi? İkinci konu daha önemli. Marka. Evet doğru duydunuz. İnsanların şirket kurarken yaptığı en büyük hata nedir deseler minimum 5 bin lira para vererek hemen tabelayı yapıştırmaktır derim. Burayı okuyan değerli misafirler masa, sandalye tabelayla şirket kurulmaz. Firma açılmaz. Yapmayın Allah aşkına. O devir eskide kaldı. Yok artık öyle bir devir. Bitti. O eski insanlar o güzel atlara bindiler ve gittiler. Devir gösterme, ispat etme, kanıtlama ve dijital dünyada yer almazsan bir gün batma ihtimalin var devri. Bunun içinde hazırlıklı olacaksınız. Firmayı kurdunuz. Kaşe tamam. İlk iş o markaya sahip olmalısınız? Ya da ne iş yapacaksanız artık. Batu Patent, tüm Türkiye’de bu işi yapan bünyesinde avukatlar, mühendisler ve marka vekilleri bulunduran vekil firmalardan biri. Kafanıza göre iş yapmamanız açısından vekil firmalardan faydalanmanızı öneriyoruz. Her işi bilemezsiniz. Yukarıdaki örnekten gidersek siz pide lahmacun yapıyorsunuz yahu. Ustasınız, kendi işinizin ustası olun. Markanın sürecini şimdi size burada uzun uzadıya anlatmıyorum. Ama markanızı da tescil ettirdiğinizi düşünelim. Firma ismi tamamsa aynı marka ismini alarak bunu 10 kat koruma altına aldınız. Hemen ne yapıyoruz? Hatta firmayı kurup markaya başvuru yaptığınız anda bunu yapın. Var olan işinize yarayacak alan adlarını alın. En temelde yukarıdaki örnekten yola çıkarsak “harikavalla.com” , “harikavalla.net” ve “harikavalla.com.tr.” sizde olmalı. Farkında mısınız? “.tr” diye bir şeyden bahsettim. Evet doğru duydunuz. Türkiye’nin uzantısı “.tr” ‘dir ve bu alan adı sadece şirket kaşesi yada marka tescil belgesiyle alınır. Puzzle parçaları birleşiyor gördünüz mü? Peki ya “.com” alan adını birisi almışsa. İşte o zaman şirket isminiz alan adıyla aynı ve aynı isimde marka tescil belgesine sahip olduğunuzdan hakkınızı aramanız daha kolay olur. Başarı ve başarısızlık konuları sizin ne kadar işin peşini bırakmayacaksınız onunla alakalıdır. Ama size çok güzel bir bilgi vereyim. “harikavalla.com.tr” domain adresini şirket kaşesi yada marka tescil belgesi olmadan hiç kimse alamaz. Sepete atıp aldığınızı düşünüyorsanız tekrar düşünmenizi öneriyorum. Domain firması sizden şirket evrakları yada markanın size ait olduğunu gösteren evrakları göstermenizi isteyecektir. Aksi taktirde o alan adı sizden geri alınacaktır. Neden mi geri alıyorlar? Türkiye’de öyle gerçek bir firma vardır ve bunu belgeleyebiliyordur.
Peki ya şirketiniz yok kendi isminizin alan adını almak ve blog açmak istiyorsunuz. Belki ilerde youtube kanalı ve sosyal medya platformları yada hepsi bir yerde. Ne yapmanız lazım? Firma adıyla marka isminin aynı olmasını istemiyor da olabilirsiniz. Hadi buda başka bir yazımızın konusu olsun.